מתבגרים עם אוטיזם בתפקוד גבוה נוטים לעתים להימנע מאינטראקציות חברתיות ולמזער מגע עם סביבתם.
התנהגות זו היא לעתים קרובות תוצאה של מנגנון הגנה המכונה תגובת "קיפאון", המתבטאת בהימנעות. יכולתם לתקשר עם סביבתם ולהתמודד עם מצבים מתסכלים מוגבלת, כאשר הסיבות לכך הן אורגניות וסביבתיות כאחד.
מבחינה אורגנית, הם תופסים את סביבתם בקיצוניות - או בעוצמה רבה מדי או לא מספיק - מה שפוגע ביכולתם לפרש מצבים שונים.
מבחינה סביבתית, התנהגותם מעוררת לעתים קרובות תגובות שליליות מהסובבים אותם, כמו נזיפות, כעס, ענישה, או לחלופין, הגנת יתר וניסיונות להגן עליהם מתסכול ומעומס יתר. גישה זו, שטובתם לנגד עיניה אך מוטעית, מצד סביבתם, רק מחזקת מאפיינים אוטיסטים, בעיקר הימנעות, במקום לפתח אסטרטגיות ותוכניות פעולה או לאמץ גישה הרואה באתגרים יומיומיים הזדמנויות ללמידה.
דמיינו ילד עם אוטיזם במרכז חדר, מכסה את אוזניו, מתנדנד קדימה ואחורה בניסיון להרגיע את עצמו מעומס חושי. במצב זה, בלתי אפשרי להגיע אליו, להרגיע אותו או לתקשר איתו, מצב המתואר לעתים קרובות כנסיגה מהעולם והרגעה עצמית.
עבור אנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה, הצגת התנהגויות חברתיות גלויות שכאלה, במיוחד כמתבגרים, נחשבת לבלתי מקובלת. כתוצאה מכך, הם עשויים לבחור בצורות הימנעות מקובלות יותר חברתית, כגון הימנעות מללכת לבית הספר בגלל סיבות "מוצדקות", מפגשים חברתיים, לימודים, עבודה ומפגשים משפחתיים, מה שמחזק עוד יותר את הימנעות, הבדידות ומגדיל את הפער בינם לבין סביבתם.
למשל, נער בן 16 שנמנע מבית הספר צפוי להתמודד עם אתגרים דומים בגיל 18, כאשר יתקשה להשתלב במסגרות אחרות כמו במסגרת של תעסוקה בשל היעדר מיומנויות חיוניות כמו תקשורת, השתתפות בשיחות, ניהול לחצים, חשיבה חיובית, אמפתיה, סקרנות, יוזמה, חשיבה אסוציאטיבית, קבלת החלטות, אסטרטגיות שכנוע, פשרה והבנת האחר, אסטרטגיית של לשאול שאלות.
להכריח את אותו נער בן 16 ללכת לבית הספר עלול להוביל למצוקה ולבידוד. אז מה הפתרון?
מציאת איזון היא המפתח, יחד עם יצירת גישות חדשניות המעוררות השתתפות במקום הימנעות.
זה כולל ניתוח של סיטואציות יומיומיות, הכנסת חוויות חדשות בהדרגה עם אנשים שהילד מרגיש בנוח לפנות, לשתף ולבקש עזרה, תיווך של החוויות שלהם והתאמת הסביבה שלהם כדי להציע גם תמיכה באתגרים שלהם, כמו מתן מרחב מרגיע בבית הספר, וגם הבטחה שהם לא מפספסים חשיפה הכרחית.
חשוב להבין, ילדים על הספקטרום לומדים בצורה שונה - לא דרך חיקוי, אלא על ידי התנסות בסביבה בטוחה ומתווכת, הכוונה סביבה שמתמללת את הפעולות שלה,
הצלחה שלהם תלויה ברצון/הבנה של ההורים לזנוח תפיסות ישנות, לטפח סגנון הורות תומך וקשוב, להימנע משיפוטיות, ולתווך מצבים של יום יום וכל זה לצד מתן אפשרות לתת להם להיות הם עצמם, לא להפוך אותם לנ"ט, אלא לאפשר להם להיות הם תוך כדי הכוונתם בדרך שמאפשרת להם לרכוש אסטרטגיות מקדמות תקשורת להמשך החיים.
לפרטים על הקורס "תוכנית מקדמת תקשורת" ליחצו כאן
רוצים לקבל עדכון על המאמר הבא ? כאן
ליאורה פלד
מטפלת רגשית אנרגטית
בשיטת איזון חיים ודפי הנפש
מדריכה הורים
התמחות בטראומה מורכבת ואוטיזם
Comments